Index
·   Hrvatska
·   Svijet
·   Politika
·   Sport
·   Znanost
·   Računala / IT
·   Film / TV / Video
·   Glazba
·   Kultura
·   Novac
·   Zanimljivosti
·   Crna kronika

Teme
·   Severina - ukredena snimka
·   Rat u Iraku
·   Afera Žužul
·   Predsjednički izbori 2005.
·   Hrvatska u EU
·   Prirodne katastrofe
·   Privatizacijske afere
·   Vatrogasci i požari
·   Izbori 2007.
·   Tina Katanić - seks snimka

Foto vijesti
·   Tranzit Venere
·   Slavni i poznati
·   Celebrity nude leaked
Korisnički meni
Korisnik

Lozinka



Registracija
Izgubljena lozinka
Partneri
Žrtve sveæenika osuðenog za pedofiliju: Don Nedjeljko je žrtve najèešæe zlostavljao za vrijeme svete ispovijedi
Objavio/la UnReal-Net / 22. Veljača 2014, 16:46

Crkveni sud u Zadarskoj nadbiskupiji završio je postupak protiv sveæenika don Nedjeljka Ivanova, te je sudski vikar don Zdravko Katuša u petak novinarima potvrdio da su don Nedjeljka proglasili krivim za pedofiliju. Predsjednik HBK i zadarski nadbiskup msgr. Želimir Puljiæ u petak nije htio razgovarati o ovoj temi, a žrtvama pedofilije poslao je pismo u kojem im je ponudio duhovnu i psihološku pomoæ.


Osuðeni don Nedjeljko danas je umirovljeni 74-godišnji sveæenik i živi u Sveæenièkom domu u centru grada pokraj zadarske katedrale, a njegova strast prema djeèacima je trajala punih 20 godina. Za to vrijeme je bio sveæenik u Bibinjama, od 1976. do 1996. godine, gdje je, prema prièanju žrtava koje su javno progovorile tek prije dvije godine, on tijekom službovanja seksualno zlostavljao veliki broj djeèaka osnovnoškolske dobi, njih više od stotinu.

- Bio sam ministrant, imao sam 12 godina, kada me don Ivanov pozvao na „duhovni razgovor“, a zapravo me odmah poèeo pitati o seksu, pitao me da li masturbiram, rekao kako žene nisu dobre i tražio je da se skinem da vidi je li sve u redu s mojim spolnim organima. Poèeo je brzo disati i glas mu je poèeo drhtati kada mi je poèeo otkopèavati hlaèe – svjedoèio je Josip Lisica, koji je bio prestravljen tim dogaðajima.

Prièao je da se zlostavljanje obièno odvijalo za vrijeme svete ispovijedi.

- Inaèe se ispovijedalo u kabinama za ispovijed, ali sveæenik je od nas tražio da budemo u sakristiji. Prilikom ispovijedi uvijek je imao svoju ruku preko mojih spolnih organa, preko hlaèa, a drugom rukom bi me obgrlio. To je bilo vrlo neugodno. Rekao mi je da je to naša duhovna tajna i da ne moram o tome nikom prièati – naveo je Josip Lisica, koji je kasnije od svojih prijatelja, vršnjaka, saznao da su i oni imali slièna iskustva.

Elio Loniæ je za „Slobodnu Dalmaciju“ isprièao što je u mladosti proživljavao u crkvi u Bibinjama, rekavši da korpulentan lik don Nedjeljka Ivanova neæe zaboraviti nikada.

- Cijeli život u sebi nosim proživljenu traumu od njegovih dodira po mom spolovilu, od tog šoka kada je u župnoj kuæi zatražio da raskopèam šlic. To nije radio samo meni. Don Nedjeljko je uživao veliki autoritet u to vrijeme, bio je markantan, krupan, autoritativan.

Na „duhovnom razgovoru“ prije mog polaska u vojsku doèekao me sam u župnoj kuæi, tražio je da mu pokažem spolovilo kako bi vidio da li je sve to dobro razvijeno, jer æu uskoro iæi u vojsku. Poèeo je dublje disati, a potom me poèeo rukama dirati. Uzeo je moje spolovilo u svoju ruku i uzbuðeno je govorio da je sve u redu. Pitao me i da li masturbiram – isprièao je Loniæ.

Njegov sumještanin Nenad Bugarija svjedoèio je da je seksualno zlostavljanje djeèaka u župnom uredu u Bibinjama trajalo godinama i da je takvu torturu od don Nedjeljka prošlo najmanje stotinjak djeèaka. -Zlostavljao je najmanje pet do šest djeèaka godišnje, posebno u kasnijim godinama sveæenstva - rekao je Bugarija.

(Slobodna Dalmacija - http://www.slobodnadalmacija.com)


Komentari korisnika

Upiši komentar
Potrebno je biti prijavljen na sustav! Ako se još niste registrirali, to možete vrlo brzo učiniti OVDJE

Sva prava pridržana. Copyright 2004-2017 UnReal Network. Obrađeno u 0.02 sekunde.